Întrebări despre sau pentru mânz? Îl găsești la adresa de e-mail contact@manzmic.ro sau pe canalele de social media:

Performance writing. Scriere creativă, improvizație și actorie

O prietenă de-a mea tot încearcă să mă convingă să-mi depășesc creative block-ul, care mai apare atunci când am de scris, și timiditatea, care vine de mână cu nevoia de exprimare. Ca să-mi sară în ajutor, a ajuns la soluții pentru situații de urgență – a găsit un concept inedit – îi zice performance writing și îmbină actoria cu scrierea creativă – și-a gândit un curs întreg care să-mi aducă o înțelegere organică și profundă a procesului creativ. Poate că o să mă ajute. Uite ce îmi tot zice:

 

Credite foto: mânz mic

 

Ia un carnet așa cum îți place ție să arate un carnet. Fie că e din piele pictată manual, fie că ai lipit 40 de foi cu scoci, nu contează. E esențial să te uiți la carnetul ăsta și să îți placă.

Alege-ți un moment din zi în care poți să răsufli. Dimineața la micul dejun, pe la prânz, sau seara după ce te-ai schimbat în pijamale, oricând. Important e să ai câteva minute libere, cam la aceeași oră în fiecare zi. Timp de o lună.

Nu te gândi la nimic înainte. Scrie 10 minute, atât. Însă, nu te opri nicio clipă. Nu trebuie să scrii nici bine, nici rău și nici despre ceva anume. Doar lasă-ți mâna să scrie tot ce îți trece prin minte. Nu te opri deloc. Nu mai știi ce să scrii? Scrie asta. Și apoi? Apoi, scrie. Mâna va scrie, gândurile nu se opresc. În astea 10 minute nu facem literatură, facem un exercițiu.

La finalul celor 10 minute, închide caietul. Erai în mijlocul unei idei minunate? Închide caietul. A doua zi, îl deschizi din nou fără să citești ce ai scris cu o zi în urmă. Lasă un rând liber și scrie.

După 30 de zile privește carnetul. Nu mai e frumos ca la început – e pătat, e îndoit, puțin rupt. E muncit, îți place mai mult. Deschide-l și citește-l pe îndelete. Ce observi?

 

M-a invitat să-i răspund la cursul pe care îl pornește pe 19 octombrie. Cred că mă duc.

 

Cursul va începe cu exerciții de conștientizare a corpului, de concentrare și cu o încălzire vocală și fizică. Va continua cu exerciții de actorie și improvizație, gândite pentru a elibera cursanții de limitări, frici sau prejudecăți. Următoarea parte a cursului se va axa pe lucrul cu texte contemporane și exerciții de scriere creativă.

În a doua lună de curs, începe pregătirea pentru performance. Are la bază texte scrise de cursanți cu ajutorul improvizațiilor de actorie. Joaca cu ambele realități, cea scrisă și cea scenică, dezvăluie situații și rezolvări cu totul neașteptate și o asimilare naturală a procesului de construire de la bază a unei lumi vii care funcționează după propriile reguli.

La final, spectacolul creat de participanți va fi pus în scenă într-un teatru din București.

 

Alina Pietrăreanu