Întrebări despre sau pentru mânz? Îl găsești la adresa de e-mail contact@manzmic.ro sau pe canalele de social media:

Jurnal de introvertit – 4 iul. 2019

Pisica neagră şi ambuscada la picioare

Pisica mea e aproape normală. Aproape.

 

Sursă foto: George Costinaș

1. Normal: doarme 18 ore pe zi. (O fi un talent înnăscut, specific pisicilor, sau e o aptitudine ce poate fi învăţată şi aplicată de oricine? Întreb pentru un prieten.)

2. Anormal: mănâncă orice. Inclusiv orez cu legume din farfuria mea. (Singura excepţie de până acum s-a întâmplat aseară, când am ars o tocană de inimi şi pipote de pui. Mi-am pus un pic într-un castron, ca să încerc şi să văd dacă e măcar aproximativ comestibilă. A venit, a băgat nasul, apoi a plecat complet scârbită. Câteva clipe mai târziu, i-am dat dreptate.)

3. Normal: îşi ascute ghearele mai mult pe colţul canapelei, decât pe stâlpul cu sfoară cumpărat special în acest scop. Canapeaua e… o canapea cu faţă textilă. Stâlpul cu sfoară are pe el şoricei şi o mingiuţă cu clopoţel. Oh, well.

4. Anormal: uneori, pare că vorbeşte. Până acum am identificat „hello”, „hi” şi „mama”. „Hello” este, de departe, cel mai frecvent. Probabil, datorită multiplelor sensuri în care poate fi folosit: „alo”, „e cineva acolo?”, „mă auzi?”, „hei, sunt şi eu pe-aici!”, „ia-mă în braţe”, „nu vezi că dorm?” şi „nu mi-e foame, dar parcă aş ronţăi ceva”. (Ultimele trei sunt definiţii extrem de recente, aflate încă în dezbateri intense la Merriam Webster şi la Academia Română.)

5. Normal: ignoră jucăriile şi mingiuţele şi şoriceii şi se joacă cu tenişii mei.

6. Anormal: în afară de colţul canapelei, îşi mai ascute ghearele în papucii mei de casă.

7. Normal: are o fascinaţie deosebită pentru şireturi.

8. Anormal: deşi aerul condiţionat stă pe 23°C, doarme în chiuveta din baie, pentru că acolo e şi mai răcoare decât în restul casei.

9. Normal: are o mare pasiune pentru ambuscada la picioare. Când nu e de găsit, ştiu că e ascunsă şi mă pândeşte ca să mă vâneze.

10. Anormal: e mereu lângă mine, în contact fizic direct: ori capul, ori o lăbuţă, ori cu spatele lipit de mine. Trebuie să mă simtă mereu.

 

P.S. Dacă ştii că e o ambuscadă, se mai poate numi „ambuscadă”? „Hello”, Merriam Webster şi Academia Română? „Hello?”

 

George Costinaș