Întrebări despre sau pentru mânz? Îl găsești la adresa de e-mail contact@manzmic.ro sau pe canalele de social media:

Fișă de galop interior #2

Fișa 2. 21 martie 2020

La ce am mai „rumegat” cu ochii pe fereastră

E ca în avion. Trebuie să îți pui mai întâi ție masca emoțională de oxigen și apoi celor din jurul tău. Mă gândesc și la sumedenia de călătorii pe care le-am tot amânat din diferite motive care acum par să nu mai fie atât de importante.

Cum identific cea mai apropiată ieșire de urgență?

Cum e acasă

Astăzi am simțit că-i cazul să scot „artileria grea” și-am scormonit după vinyl-urile cu basme pe care le ascultam în copilărie, cam în fiecare seară. Am zis că un pic de fantezie (diluată cu nostalgie) nu are ce să strice, mai ales în vremuri din astea în care ne ferim de (realitate, prezent și de) pandemie. Fantezie online am găsit în Audible de la Amazon.

Unde aș merge dacă nu aș sta acasă

M-aș întoarce la Vadu Oii unde, vara trecută, am stat timp de o săptămână într-un alt tip de „izolare” (una mult așteptată și cu obiective creative) împreună cu băieții de la Basska. Am zis să fugim un pic de nebunia din oraș și să ne căutăm inspirația împreună, între copaci, iarbă verde, apă lină, pietre de râu și pisici. Cel puțin lor le-a ieșit bine de tot.

Îmi „iau” timpul meu cu mine, în izolare, cu ceva bun...

de citit

Am citit în Financial Times un articol mișto semnat de Yuval Noah Harari, autorul faimoaselor Sapiens, Homo Deus și 21 de lecții pentru secolul XXI, despre impactul global al COVID 19.

de ascultat

Am cam ținut pe repeat albumul „TUMULT ” lansat acum o lună de prietenul meu priceput la multe, artistice și creative, Nerub. Am început și-am terminat cu „Liniște”.

de vizionat

Am găsit un video pe tema virusului pe Kurzgesagt, resursa mea preferată când vine vorba de educație, în științe, prin animație. Toate filmele sunt super creative, foarte bine documentate și traduse pe înțelesul tuturor.

de savurat

Azi am avut poftă de mâncare „de bunici”, așa că am răsfoit internetul și am găsit rețeta asta de ciulama cu ciuperci. Excelentă! Iar mămăliga n-ar trebui să fie opțională, ci absolut obligatorie.

Mai arunc câte-un ochi pe rețele ca să văd ce zic prietenii:

un tip vorbind la telefon la metrou: „ce, mă, cît poa’ să dureze epidemia asta? maxim un an! și cîți poa’ să moară? mai mult de 5 milioane nu cred!”

mă sperie nonșalanța asta cînd e vorba de vieți omenești.

Cristina Ștefan, scriitor și jurnalist

we have been startled and silenced by what is now going on in the world. we have been talking and training for this for years now > how to #slowdown , how to #cultivatefood , how to #preserve and work with what #nature offers you, how to #reclaimthepantry and treat daily meals as #medicine for body and mind and soul, how to respect nature and #notwaste resources in every useful object that we make, always learning from our #ancestors precious lessons of #resilience in everything what we do on a daily basis, not just our work, our art & #craft or our food, but lessons of #community and #kindness and #togetherness 🌱

yet nobody expected that the #passage would be this abrupt, that so many people in the world stuck in #fastconsume will be overwhelmed by suffering and loss. there are not enough words to express our feelings these days, there’s already plenty of noise; yet if any of you need help, advice, #traditionalknowledge and our own tested methods on how to transform your thoughts and life into a sustainable way, a recipe or a good thought please don’t hesitate to write us, as so many already did, and we try to tailor a helpful answer.

onward into a world more respectful with nature and our #environment so we can #undo and #regenerate what we have lost. it is possible, still💪🏽#cooperationnotcompetition

Marlene Stanciu și Alex Herberth

Kraftmade

Ce mai puteți muta online, dacă nu ați făcut-o deja:

– conversațiile din baruri, cafenele și restaurante (rămân în continuare livrările la domiciliu și drive-ins)
– condusul dacă nu vă aflați printre livratori, transportatori, personal care trebuie să meargă la muncă (se claxonează și în simulatoare și jocuri)
– slujbele și acatistele. Îndreptați-le către omenire, suferinzi, simptomatici și asimptomatici de toate vârstele, către toți cei din prima linie de intervenție care acum include și rezidenții redistribuiți, studenții voluntari și alții
– călătoriile în și spre zonele roșii (google earth, earth cams, tururi virtuale etc)
– studiul, culturalizarea, socializarea, distracția. Să învățăm mai multe despre lume, cum se fac lucrurile, să ne punem creierul în mișcare, în curiozitate, antrenament pentru soluții. Ce înseamnă timp de calitate pentru voi? De ce resurse aveți nevoie pt asta? Sunteți confuzi, obosiți, anxioși, nervoși? Sunt linii telefonice și specialiști care va pot ajuta online.
– consultațiile medicale (apelați și la platforme dedicate, pentru afecțiuni ușoare)
– popcornul și hidratarea la filme și seriale (cu măsură și creativitate)

Ce ne ajută în continuare: igiena personală corectă, curățenia, responsabilitatea și grija față de noi înșine și față de cei din jur, organizarea activităților zilei, sprijinul, solidaritatea, încurajarea, cumpătarea în toate, informarea corectă. Și ca să ne putem tine capul pe umeri, să ne mai mișcăm din când în când prin casă.

P. S. Se poate actualiza și dicționarul online în vreme de coronavirus cu “feicniuz/ fake news” = știri false “spredăr/ spreader” = persoană care răspândește (cu referire la virus) ca să ne rămână și în istorie.

Anca Maco

digital PR, popcult geek și jurnalist

Eu cred că de fapt un AI a evadat dintr-un super computer cuantic, a dezvoltat în laboratorul din Wuhuan Covid-ul varianta analogică cu bonus varianta digitală, iar pe mai departe scopul este să cucerească lumea cu noi toți în casă de frica virusului. În curând o să primim un update de la rudimentarul skype/zoom/webex la directa participare în VR. #amsăsufărdescenarită

Alex Trăilă

consultant cinema

Sunt superfan crowdsourcing. Mă emoționează când mai mulți oameni diferiți se adună și își propun să rezolve un scop comun. De multe ori îmi dau lacrimile la melodii în care mai multe instrumente se armonizează într-un anume fel. Mă anihilează filmulețele cu animale care se ajută. Asta o dată.

Apoi, lucrez la un eseu/training/prezentare/whatever despre Idea Management – nu știu pentru ce, e o preocupare constantă involuntară a mea și trebuie să o scot din cap, ca să pot să mă gândesc și la chestii mai funny când fac duș.

Momentul ăsta de izolare are (printre altele) fix aceste 2 efecte asupra noastră – primul e să ne ajutăm ca să supraviețuim cât mai bine cât mai mulți și al doilea e efectul unui disruption asupra minții, care cu siguranță provoacă idei noi și rezoluții solide.

Ne cunoaștem prea bine, nu e cazul să ne păcălim! Odată ce lucrurile vor reintra în normal, observațiile și auto-promisiunile noastre vor avea soarta rezoluțiilor de Revelion. Dar dacă le scriem undeva? Măcar de curiozitate am putea să revenim la gîndurile astea dintr-o perioadă mai umană.

Am deschis un Google Docs de crowdsourcing de idei/observații/rezoluții personale-globale-economice-filozofice, nu contează. Am lăsat și o coloană de pseudonim folositor în cazul în care ne dorim să ne amintim ce am scris/gândit.

Ce ziceți? Facem un crowdsourcing de gânduri?

Laura Leonte

copywritter, ilustrator, Cosânzeana

în ciuda a tot, a fricii, a epidemiei, a lipsurilor care vor veni, despre bucurie. | bucuria știe să aleagă și puținul bine cât se află într-o stare de lucruri și să-l așeze mai presus de tristețe. | omul care știe să aleagă bucuria nu caută răul cu lumânarea, nici nod în papură, nici nu face din țânțar armăsar, nici nu caută la fleacuri și mai ales, nu se văicărește cât e ziua de lungă. | cel ce știe să se bucure înțelege că necazurile, cum e și epidemia asta, îți îngăduie un mic răgaz și că nu este chiar atât de rău cât ar putea să fie, căci știm bine câte alte rele ar putea veni peste noi. | responsabilitatea față de ceilalți, autoizolarea / carantina, respectarea măsurilor de protecție și a măsurilor impuse de autorități să le privim și din perspectiva bucuriei de a-i proteja pe cei dragi.

Edmond Niculușcă

specialist în patrimoniu și industrii creative, inițiator ARCEN și District 40

| Izolare socială | Unul dintre oamenii avantajați în această perioada sunt chiar eu. Pentru că sunt obișnuită să stau în casa zile întregi, am învățat asta din cauza muncii mele în zona socială care, pur și simplu, uneori mă seacă complet de energie și singurul “lucru” care mă încarcă e statul acasă, în casă, în liniște, ba și cu telefonul închis de multe ori (apropo, urăsc telefonul), unde nu mă plictisesc niciodată. Citesc, mă uit la filme, fac curățenie, sport, din astea, pământești. Bașca, nici când nu era coronavirus nu eram vreun fan al mulțimilor, din contra, mulțimile mă calcă pe nervi de când mă știu. Nu mă simt confortabil în mulțumi și nici nu simt nevoia să stau printre oameni foarte mult.

Vă spun asta, pentru că îi văd pe unii lamentați nevoie mare, că, vai, ei ce se fac? În primul rand, izolarea vă aduce înapoi la voi, ia gândiți-vă un pic: când ați stat, ultima oară, de vorbă cu sufletul vostru? Da, da, în viața asta, nu în cea ce va fi să vie. 💙

Cristina Hurdubaia

jurnalist, ONG-ist, activist și fată cu 🌳🌳🌳 la cap

Odată ajuns pe net, descopăr tot felul de chestii interesante...

din digital și tehnologie

Am citit un articol util de la thinkwithgoogle despre marketing și tot felul de lucruri bune de luat în considerare atunci când vine vorba despre „mutarea” evenimentelor în spațiul digital.

despre pandemie

Prietena mea, Claudia, mi-a propus un infografic care prezintă vizual istoria pandemiilor în legătură cu umanitatea.

Iar când simt că-i cazul să mă rup puțin de realitate, mă deconectez cu:

Stardew Valley în rețea. Se zice că-i bun nu numai pentru joacă sau „pierdut vremea”, ci și în lupta cu anxietatea și cu depresia funcțională. Azi a venit iarna la ferma noastră, așa că am lăsat grădinăritul pentru primăvară și ne-am dus la pescuit.

În rest sunt bine. Îmi „iau timpul”. Aștept. Și mă informez numai din surse sigure.

mânz mic