Întrebări despre sau pentru mânz? Îl găsești la adresa de e-mail contact@manzmic.ro sau pe canalele de social media:

Peperoncino. La storia / Povestea / The story

Am niște prieteni atât de nebuni după tot ce înseamnă „țara cizmă”, încât și-au băgat picioarele și și-au deschis magazin de cartier cu specific italienesc în Oradea, pe strada Doina, la numărul 17. Și pentru că împărtășesc cu mine pasiunea pentru povești bune și ardei iuți, nebunii s-au gândit să îmi lase onoarea de a le scrie povestea.

Vezi aici, mai jos, ce a ieșit.

 

Peperoncino.

La storia / Povestea / The Story

 

🌶 Che? / Ce? / What?

Peperoncino*, cel mai proaspăt magazin italian din Oradea, a apărut din dragoste pentru specificul înfloritor, picant și savuros care definește cultura tradițională a Italiei.

Buticul e un fel de tribut, o formă personală de apreciere față de calitatea produselor italiene, alimentare și de uz casnic, gândite și perfecționate în zeci (dacă nu chiar sute) de ani de către artizani și specialiști locali de pe întreg teritoriul țării mediteraneene în formă de cizmă.

*Noi îi mai zicem și magazin de cartier „con un tucco” / „cu… acel ceva” / „with a touch”.

 

🌶 Dove? / Unde? / Where?

Deschis pe Strada Doina, la numărul 17, în apropierea unuia dintre cele mai importante monumente istorice din oraș – cu un stil arhitectural inspirat din Italia secolului al XVII-lea, complexul baroc (Palatul Baroc, Basilica Romano-Catolică, Şirul canonicilor) – magazinul conectează două culturi care, de mii de ani, își intersectează și își împletesc rădăcinile europene.

 

🌶 Quando? / Când? / When?

Așa cum am învățat de la Mario, prietenul nostru fermier italian care, în ultimii 20 de ani, ne-a arătat ce înseamnă natura, cultura și arta gastronomică din Italia rurală, ne trezim dis de dimineață, sorbim (de cele mai multe ori dintr-o singură înghițitură) clasicul espresso „corto” (scurt) și ne apucăm de treabă.

Ne găsiți la magazin, în fiecare zi, între 09:00 și 21:00.

Tot Mario ne-a explicat cum între muncă și odihnă trebuie stabilit un echilibru, iar timpul petrecut cu familia și cel dedicat micilor pasiuni sunt ingrediente de succes în orice „negozio” de familie.

Ca urmare, sâmbăta avem program scurt, de la 09:00 la 15:00, iar apoi ne relaxăm la un film de Bertolucci (ori Fellini) sau cu niște „canzoni italiane più belle” de Boccelli, Pavarotti și, în zile însorite, Tiziano Ferro, Eros Ramazzotti sau Laura Pausini.

Duminica e altă poveste.

Lăsând la o parte faptul că dormim până târziu, petrecem fiecare după masă a ultimei zile din săptămână pregătind cina cu ingrediente bune și rețete locale italiene (pe care ne propunem să le facem publice în măsura în care nu se supără „nonne”-le / bunicuțele italiene care cu greu s-au lăsat înduplecate să ni le dezvăluie).

Așa că, dacă n-ați apucat să luați pastele, pesto-ul sau parmezanul, duminica vă așteptăm la magazin, între 10:00 și 14:00, și vă dăm și rețeta. Iar dacă se lasă cu sos pe pereți și șervețele de bucătărie în trei culori de condimente, nicio grijă. Vă punem la pachet și soluții bune de curățat până-i totul „lună”.

 

🌶 Come? / Cum? / How?

Avem ceva experiență cu Italia și cu toate specificitățile ei, îl avem și pe Mario, fermierul ale cărui sfaturi despre cum se savurează #slowfood și #slowlifestyle nu contenesc și a cam venit vremea să le împărtășim cu toți vecinii.

Am selectat numai produse pe care le-am testat înainte și care, întrunind toate caracteristicile de calitate de care aveam nevoie, au primit maximum de stele.

 

🌶 Perché? / De ce? / Why?

Ne-am propus să aducem în Oradea exact ceea ce aduce un peperoncino într-o oală cu mâncare preparată după o rețetă italienească tradițională – o tușă de savoare.

Pentru noi e ca o artă, ca o călătorie virtuală prin diversitatea culturii italienești, sau ca un joc. Punem la bătaie piesele și vă invităm să întregiți voi puzzle-ul. #hint – E cu Italia.

 

Cam asta-i povestea. Vă așteptăm pe la noi!

Ciao, carini!

Con affetto,
La famiglia del Peperoncino

 

mânz mic