Întrebări despre sau pentru mânz? Îl găsești la adresa de e-mail contact@manzmic.ro sau pe canalele de social media:

Calul tradițional nordic

Căluțul de pe țesăturile nordice este calul Dală, un simbol al Suediei. Acest căluț datează încă de prin 1623-1624, când bărbații plecați la muncă în pădure, departe de familii, sculptau, seară de seară, jucării din lemn, în special căluți, animale puternice de mare ajutor oamenilor.

Caii lipițani din Slovenia

Originari din Lipica, Slovenia, lipițanii sunt balerinii lumii cabaline și pot fi văzuți în toată splendoarea lor la Școala de călărie spaniolă din Viena, Austria. Superbii cai albi ai școlii sunt faimoși în toată lumea pentru grația cu care execută mișcări complicate de dresaj.

Caii andaluzi din Spania

Andaluzii, una dintre cele mai pure și vechi rase de cai din lume, sunt pomeniți în istorie încă de acum 3000 de ani. Grația, frumusețea, raritatea și inteligența lor e apreciată și în zilele noastre, fiind protagoniștii unor filme ca: Gladiatorul, Masca lui Zorro sau Stăpânul Inelelor.

Rocinante, calul de nădejde al lui Don Quijote

Despre Rocinante, calul lui Don Quijote de la Mancha (eroul lui Miguel de Cervantes), s-a spus că este la fel de faimos și îndrăgit ca însuși Quijote, fiind un alter ego al acestuia. Numele mârțoagei e un fel de joc de cuvinte care probabil că vrea să sugereze ideea de cel dintâi din neamul lui.

Calul lui Richard al III-lea

„Un cal! Un cal! Regatul meu pentru un cal!”

Rămas fără cal, orgoliosul rege Richard al III-lea a promis regatul celui care îi va oferi un alt murg cu care să poată fugi pentru a-şi salva viaţa. Niciunul dintre slujitori nu i-a sărit în ajutor. Astfel, regele a fost ucis.

Caii sălbatici din Pădurea Letea

În Delta Dunării, mai precis în Pădurea Letea, trăiesc peste 4000 de cai sălbatici, o raritate pentru întreaga Europă și o comoară a biodiversității din România. Prin ’90, au fost lăsați liberi, din lipsă de resurse suficiente pentru îngrijirea lor. S-au refugiat în Pădurea Letea, unde trăiesc și astăzi.

Pegas

Legenda spune că Pegas, faimosul armăsar înaripat din mitologia greacă, fiu al lui Poseidon, s-a născut din gâtul retezat al Medusei, gorgona care poartă șerpi pe post de bucle. Despre Pegas se mai zice că simbolizează măreția, aspirația poetică și pornirile creatoare ale artiștilor.

Calul năzdrăvan al lui Făt-Frumos

Calul năzdrăvan, un motiv des întâlnit în mitologia folclorică românească, este un prieten de nădejde al eroului povestirii. Caii năzdrăvani din basmele românești sunt ființe înțelepte, inteligente, cu o forță extraordinară. Sunt călăuzitorii eroilor, înzestrați cu puteri mistice și abilități excelente de comunicare.

My Little Pony

My Little Pony este un brand de jucării cabaline lansat în SUA prin 1982-1983, cu un record de peste 150.000.000 de ponei vânduți până în ’90 în întreaga lume. A devenit un fenomen mondial atunci când personajele au căpătat propriul lor program TV și au câștigat inimile copiilor de peste tot.

Calul troian

Calul troian are în spate povestea cuceririi cetății Troia. În Iliada și Odiseea, Homer îl descrie ca „un cal masiv din lemn, transportat pe patru roți, ce adăpostea în interiorul său cinci sute de soldați greci.” E un simbol al șireteniei, al darului fals. Și al unui virus.

Inorogul

Inorogul e un animal legendar din poveștile multor popoare din lume. Nimicitor al răului, simbol al înțelepciunii, are puteri mistice izvorâte din cornul pe care îl poartă cu mândrie în mijlocul frunții. Aristotel încerca să îl scoată din zona mitologiei, considerându-l real.

Centaurul

Centaurii au fost desenați pentru prima dată acum vreo 5000 de ani. Jumătate oameni, jumătate animale, cu trup de cal și bust uman, centaurii formează un popor legendar din Tesalia, care îmbină calitățile intelectuale umane cu forța unui animal puternic și măreț, calul.